Aerial view one

Our proposal

house

New homes & workshops

  • Nine new homes: one three-bed maisonette, two three-bed apartments, three two-bed apartments, three one-bed apartments
  • Two ground floor workshops facing onto Hepburn Road: one 73sqm, the other 61sqm
  • 56 new student bedrooms, in 13 shared flats of three-to-six bedrooms (reduced from 66 initially proposed)
flat

Heights mirror existing buildings

  • Most of the site will be three storeys (including ground floor), dropping down to two storeys at the back of the site, closest to neighbouring homes on Hepburn Road
  • The workspace on the corner of Hepburn Road will be single storey
  • The building abutting the Carriageworks will have the same roof height as the new Carriageworks building: three storeys (including ground floor) on the higher part of the site, and four storeys (including ground floor) as the land level falls away
  • An existing but substandard extension to the back of part of Stokes Croft will be replaced to a similar height, and a mansard added
  • Initial proposals to include further mansards along Stokes Croft have been withdrawn
Eye

Active frontages for safety

  • Key to improving the safety of Hepburn Road is having the workshops and some of the homes directly overlooking the lane
  • Both workshops have windows and doors opening directly onto Hepburn Road, with ten student rooms also directly above Hepburn Road
  • Seven market homes for rent will also look over Hepburn Road, but across a shared residential garden, providing further natural surveillance
Ground Floor Plan

Ground floor plan

tree

Resident outside space

  • The buildings are set among three landscaped areas, one for the market rented homes, the other two for students
  • The layout carefully segregates students and other residents, using the buildings to create different spaces
  • Two market homes for rent have private gardens, ideal for families
  • The outside spaces have been positioned so they are light and spacious
  • Following advice from the police we made the garden that fronts onto Hepburn Road private, with railings to provide residents with a private amenity space
bricks

Materials & design reflect local urban grain

  • Modern, simple, crisp detailing using traditional materials in keeping with the Conservation Area such as brick, pennant stone and render
  • Recreating the historic 2.5m internal wall within the scheme’s design
  • Hepburn Road brick façade retains historic industrial pattern
  • Oriel box windows, powder-coated aluminium door & window frames add contemporary touches
flower

Landscaping & ecology - space to breath

  • Extensive tree planting within the scheme
  • Low maintenance mass grasses to maintain tidiness
  • Clearly defined walkways for good permeability
  • Several benches across the site for residents to relax
  • Significant ecological net-gain, including via green roof on workshop
Proposed landscape plan

Landscape plan

Hepburn-Road

Before: the rear of the site

Hepburn Road

After: workshops fronting onto Hepburn Road

Traditional-pennant-stone-among-materials-proposed

Pennant stone to be used

grasses with sage

Soft & hard landscaping

Example of ridgeline proposed within scheme

Traditional roofline within design

Traditional brickwork

Traditional brickwork

solar

Sustainability - economic, social, and environmental

  • Rooftop photovoltaic panels
  • Zero car spaces, other than two loading spaces
  • Secure storage for residents’ bikes
Bike

Transport, movement & access

  • Two pedestrian access points for residents: one via an existing entrance on Stokes Croft (where we propose a new artisan iron gate), plus a second on Hepburn Road
  • Service vehicles can access via Hepburn Road
  • With excellent pedestrian, cycling and public transport options, there is no need for residents to keep a car
  • Hepburn Road could be made one-way or closed to all traffic, though that is a decision for the Council
brush

Public art fitting for Stokes Croft

  • We propose to commission a local artisan to make an arched metal sign to welcome people to Hepburn Road, as part of reclaiming the lane
  • We also propose to commission a local artwork for the side of our buildings along Hepburn Road, to discourage unwanted graffiti
graph

Economic benefits

  • £268,000 per year in household spending from the nine rented homes
  • £941,000 of additional student spending per annum
  • Supports an estimated 17 full time equivalent jobs
  • Potential to generate up to £7.6 million for the local economy over ten-year period
  • Two workshop spaces will provide further opportunities for local job creation
Student Courtyard

View towards student building

Lower Student Courtyard

Stone walling references historic patterns

Residential Entrance

Garden & homes overlooking Hepburn Road

Stokes Croft frontage

Existing shop frontages

existing
snow stores
ritas takeaway
cuts and creps

Illustration showing Stokes Croft frontage

proposed frontage
Street art to be incorporated into scheme

Example of street art

Example of artisan sign which could be used across Hepburn Road entrance

Proposals include artisan sign above Hepburn Road

shopfronts

Traditional style windows and shopfront

windows

Traditional style sash windows

Aerial-view